Evde Kompost Nasıl Yapılır?

Evde Kompost Nasıl Yapılır? Evinizde sağlık bir kompost için öncelikle uygun bir yer belirleyin. Hava ve nem dengesini iyi ayarlayın. Bu nedenle 3 günde bir karıştırmanız faydalı olacaktır. Kolay karışım için yer seçimine dikkat edin. 1 metreküplük bir alanınız varsa sağlıklı bir üretim yapabilirsiniz.

Kompost için belirlediğiniz alana uygun büyüklükte bir kap kullanabilirsiniz. Ben daha profesyonel bir çalışma yapmayı planlıyorum diyorsanız internet üzerinden kompost kovaları satın alabilirsiniz.

Kompost

Komposta başlamadan önce tüm yeşil ve kahverengi malzemelerin ufak ufak parçalanmış olarak hazırlayın. Termometre ve karıştırmak için küreğiniz yanınızda olsun. Kovanın en altına bir kürek dolusu önceden kalmış kompost ya da toprak serpin. Sonra elinizdeki malzemeleri, bir kat kahverengi, bir kat yeşil olmak üzere, 10-15 santim kalınlığında katlar halinde üst üste dizin. Aralarına kaya tozu, kömür gibi hızlandırıcı malzemeler ve su ekleyebilirsiniz. Bu işlemden sonra kovanızın ağzını kapatın.

İlk birkaç gün kompost sıcaklığı yükselerek ve hoşunuza gitmeyen kokular ortaya çıkacaktır. Sıcaklık takibi için her gün sıcaklık ölçümü yapın. Sıcaklığın düştüğü noktada kürek yardımıyla kompostu içindeki yığının dış kısımlarını içe, iç kısımlarını dışa doğru gelecek şekilde karıştırın. Bu aşamada nem dengesi önemli eğer kompostonuz kuru ise biraz ıslatabilirsiniz. Islatırken de dikkat edin. Çok sulu olursa kahverengi malzeme ekleyin.

Kompostonuz tam olarak oluşması için bir aylık bir süre gerekmektedir. Kompostunuz olgunlaştığında koyu kahverengi renkte olacaktır. Sıcaklığı 29-30 derecenin altındadır. Kompostonuzu iki hafta dinlendirdikten sonra kullanabilirsiniz.

Evde Kompost Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Komposta girmesi yasak olan malzemeleri kompostunuza karıştırmayın (yemek yağı, yağlı ve pişmiş yemekler, bozulmuş gıdalar).

Kompostonuz ne çok kuru nede çok ıslak olmalıdır. Çok su eklerseniz mikroorganizmalar boğulur ve ölürler. Malzemelerden kompost oluşmaz, sadece çürürler. Isı derecesini termometreyle ölçebilir ya da uzanıp elinizle ortasını kontrol edebilirsiniz. Dokunduğunuz kompost ılık olmalıdır.

Kompostunuz ısı vermeyi bırakıp böceksiz, hoş kokulu, çikolatalı kek gibi tane tane olduğunda hazır demektir. Çiçeklerinizin, bahçenizdeki meyve sebzelerin toprağına ekleyebilirsiniz.

detaylı bilgi için lütfen bizi arayın.