Gelişim Yolculuğu

Sektörel bilgi, birikim ve deneyimimizi çevre mühendisi adayları ile paylaşabilmek, kişisel-mesleki gelişimlerini desteklemek ve kariyer yolculuklarına ışık olabilmek amacıyla çıktığımız yolun ilk etabını 12 Şubat’ta tamamladık.

Üniversitelerin çevre mühendisliği kulüplerinin davetleri doğrultusunda Çevre Mühendisinin Kariyer Yolculuğu adlı sunumumuz ve deneyimlerimiz ile mühendis adaylarımıza kariyer tavsiyeleri üzerine paylaşımlarımız oldu. Bu doğrultuda 9 farklı üniversitenin 15 etkinliğine konuk olduk.

Farkındalık yaratmak adına attığımız bu adımı daha da ileriye taşıyarak Çevre Mühendisi Gelişim Programı; Mentor-A projesi oluşturduk. 26 farklı üniversiteden 200 üzeri başvuru aldık. Yapılan değerlendirmeler neticesinde Gelişim Yolculuğu’muzun ilk etabında 16 farklı üniversiteden, farklı sınıflarda öğrenim gören 37 Çevre Mühendisi adayını ağırladık.

İlk seansımızda Kişisel Gelecek Tasarımcısı Sn. Kamil KASACI’yı ağırladık. Sn. Mevlüt GÜLEÇ ile birlikte geliştirdikleri, kariyer ve gelecek planlamada yeni bir model olan #KariyerCheckUp ile ilk seansımızı gerçekleştirdik.

Artemis Arıtım sponsorluğunda, gönüllü mentor ve eğitmen kadromuz ile bu 4 aylık gelişim yolculuğunda yoğun bir program ve sürpriz misafirlerimiz bizleri bekliyor.

Çok farklı üniversitelerden ve farklı sınıflardan katılım gösteren mühendis adaylarımızın heyecanları ve enerjileri tarif edilemez. 12 Şubat’ta gerçekleştirdiğimiz ilk seansımızın hikayesi;

Katılımcılarımızın ilk seans sonrası programımız hakkındaki samimi yorumları;

Ahsen Havva – Hacettepe Üniversitesi | Benim için çok verimli bir program oldu.  Her dakikasında bizlere verilen önemi ve değeri hissettim. Diğer arkadaşlarıma nazaran bu programa ulaşmak ve bu deneyimi elde etmek benim için biraz daha meşakkatli bir yol, çünkü şehir dışından günü birlik gelip gidiyorum. Ama bu benim için kesinlikle tatlı bir yorgunluk olacak ve sizler sayesinde kazandığım deneyimler gerek gelecekteki iş hayatımda gerekse kişisel hayatımda bana büyük yön verecek. Bu ilk günde yaptıklarınız için ve şimdiden gelecek günlerde yapacaklarınız için, verdiğiniz emekler için teşekkürler.

 

Ayşe Tuğba – Namık Kemal Üniversitesi | İlk eğitim günü kendimi içinde konforlu hissettiğim bir süreç oldu. Katılımcı arkadaşlarımla ve ilgilenen tüm sorumlularla çok rahat iletişim kurabildiğim ve kafamdaki sorulara yanıt almaya başladığım bir gündü. Emel hanımın konuşması motivasyonumu yükseltirken, Kamil Bey’in varlığı ile kendimi çok daha rahat hissettim. İlk gün eğitimde fikirlerimizi paylaşırken de belirttiğim gibi kendimi mesleki açıdan daha değerli hissettim, sizin bu programa ne kadar çok emek verdiğinizi gözlemleme fırsatı buldum ve içinde yer alabildiğim için çok çok sevindim. Gelecek eğitim günlerini dört gözle bekliyorum. Her şey için tekrar teşekkürler.

 

Batuhan – Atatürk Üniversitesi | Öncelikle aynı mesleği icra etme hayali ile farklı üniversitelerde öğrenim görmekte olan birçok insanı bir araya getirdiği için heyecan vericiydi. Mesleki anlamda sosyal bir çevre oluşturmak açısından harika bir deneyimdi. Hedeflerimi netleştirmek açısından bana çok yardımı dokunduğuna şiddetle inanmaktayım. Mentor-A aracılığıyla, mesleğinde ilerlemiş konuşmacılarla bir araya gelme fırsatı bulduğum için çok mutluyum.

 

Bekir – Orta Doğu Teknik Üniversitesi | İlk gün gözlemlediğim ve hissettiğim kadarıyla; başlangıçta biz genç çevre mühendisleri adaylarına toplum algısının getirdiği boynu büküklüğü kırabilmek için güzel bir motivasyon konuşması yapıldı. Bu konuşma sonunda kendimi değerli hissettim. Programın devamındaysa iş hayatında ve kariyer planlamada nasıl sorularla karşı karşıya kalabileceğimizi öğrenmiş olduk ve bu alacağımız eğitimin okulda aldığımızın haricinde iş hayatına daha yakın olacağını gösterdi.  Böyle bir projenin bizlere karşı sorumluluk hissedilerek düzenlenmesi beni çok mutlu etti, bu yaklaşımınızdan ötürü bir teşekkürü borç bilirim.

 

Berrak – Yıldız Teknik Üniversitesi | Gelirken biraz tereddütlerim vardı açıkçası ama daha içeri girer girmez bizi karşılama şekliniz ve konuşmalar başlayınca bizi motive edici şeyler söylemeniz benim için çok değerliydi. Kendimi çok iyi hissettim ve sizler sayesinde ilerleyebileceğimi düşündüm. Her şey için çok teşekkür ederim.

 

Beyza – Yıldız Teknik Üniversitesi | Gelirken güzel bir proje olacağından emin olsam da içeriği bilmiyordum aslında, gelince iyi ki gelmişim ve kesinlikle devam edeceğim dedim.

 

Beyza Betül – Uludağ Üniversitesi | Programa katılmadan önce böyle bir sosyal sorumluluk projesi içerisinde olmamın kişisel ve mesleki gelişimime faydası olacağından hiç şüphem yoktu. İlk program sonucunda gördüm ki haklı bir düşünceymiş. Aradığımdan ve umduğumdan çok daha fazlasını buldum. Heyecanım, isteğim, motivasyonum, farkındalığım ve iyiki’m artarak devam ediyor. Bir sonraki buluşmayı iple çekiyorum. Bu proje üzerinde emeği olan herkese minnet ve saygılarımı sunuyorum.

 

Elif – Kastamonu Üniversitesi | Bu programa kabul edildiğimi öğrendiğimde çok heyecanlandım bunu herkese söylemek istedim. Ancak söylediğimde ne yapacaksın orda ne gerek var diye tepki verenler oldu. İlk programa katıldım ve kendimi o kadar rahat hissettim ki sanki oradaki insanlar beni gerçekten anlıyordu gerçekten benim gibi bu insanlar çevre mühendislerinin çok iyi işler yapabileceğini düşündüm. Bölümümle ilgili rahatça konuşabiliyordum. Programa gelmeden önce artık bu bölümle ilgili ümidimi kaybetmeye başlamıştım ama programdan sonra sanki içimdeki çiçek tekrar yeşerdi ?

 

Esma – İstanbul Üniversitesi | Artemis Arıtım gibi bir şirketin böyle bir projesi olduğunu ve biz mühendis adaylardan desteğini esirgememesi görmek çok heyecanlandırmıştı. Programın başlangıcından sonuna kadar zamanın nasıl geçtiğini hiç anlayamadım, çok keyifliydi. Sizinle aynı fikirde olan insanlarla bir arada olmak çok güzeldi ve o gün bizi asla yalnız bırakmadığınız için teşekkür ederim. Sıcak bir ortam olmasından dolayı çekingenliğim olmadı. Başlangıcı bu kadar güzel olan projenin devamında çok daha iyi işler olacağına inanıyorum. Artemis’in kapısının her zaman açık oluşunu tekrar hissetmek beni mutlu etti. İlerde böyle iş arkadaşlarıyla çalışma ihtimalimin oluşu beni mesleğime daha sıkı bağladı. Sizlere çok teşekkür ediyorum.

 

Figen – Namık Kemal Üniversitesi | İlk deneyiminiz olmasına rağmen hiçbir acemilik içermeyen bir programdı. Bana mükemmel katkıları olacak, bu programda bulunduğum için çok mutluyum. Çevre mühendislerine verdiğiniz önem hayranlık uyandırıcı. Mentor-A programının sektöre öncü olacağını düşünüyorum. Gelişim çağındaki biz mühendislerin kariyer basamaklarında Artemis arıtım imzası görünecektir.

 

Buket – Marmara Üniversitesi | Bizlerle konuşan donanımlı çevre mühendisleri sayesinde mesleğimize olan motivasyon ve inancımız ilk günde arttı ve kuşkusuz programın ilerleyen zamanlarında da artacak.

 

Handan Mine – Eskişehir Teknik Üniversitesi | Çalışma ortamınız, bizi karşılama şekliniz ve en önemlisi yüksek enerjiniz sayesinde güzel bir gün geçirdim ve kendimi özel hissettim. Bir sonraki eğitim için daha istekli ve daha heyecanlıyım.

 

İkbal – Marmara Üniversitesi | Eğitime gelmeden önce bizler için bu kadar düzenli ve sistematik bir programın hazırlanmış olduğunu düşünmüyordum. Şirketin bize, bizden daha çok güvenmesi beni çok mutlu etti. Bizim için çok fazla emek vermiş olmaları doğru yerde olduğumu hissettirdi. Gelen kişilerle de ilk gün olmasına rağmen sıcak bir ortam oluştu. Kendimi çok rahat hissettim, farklı hayalleri olan arkadaşlarımla bir arada olmak çok güzeldi. Bu programda yer almamın bana çok fazla deneyim ve bilgi birikimi katacağına inanıyorum. İlk günkü kariyer çalışması, daha önce yapmadığımız etkinlikler beni heyecanlandırdı, üniversite hayatımın en farklı platformlarından birisindeyim. Burada olduğum için ve bizlere bu kadar inanan bir şirket olduğu için, bu programın bir parçası olduğum için kendimi çok şanslı ve mutlu hissediyorum. Herkese teşekkür ederim!

 

İlayda – İstanbul Üniversitesi | Kesinlikle çevre mühendisliği öğrencileri olarak böyle bir projeye ihtiyacımız vardı. Hem toplum tarafından hem de internette yazan mesleğimiz hakkındaki olumsuzluklardan dolayı bir çoğumuzun şevki kırılıyor. Ama ben burada tekrar anladım ki çevre mühendisi olmayı gerçekten istiyorum ve toplumun genel kanısı aksine kendimi geliştirmek için elimden geleni yaparsam emeğimin karşılığını alır, başarılı olabilirim. Bunu görmek bende büyük bir umut alevlendirdi ve mesleki gelişimime dört elle sıkı sıkıya sarılmamı sağladı. Aynı şekilde diğer çalışkan, vizyon sahibi çevre mühendisliği öğrencilerini görmek de kendimi geliştirme azmimi perçinledi. Kısacası bu program mesleki kariyerimde radikal kararlara/değişimlere sebep oldu. Emeği geçen herkese içten teşekkürlerimi iletiyorum.

 

Kübra – Marmara Üniversitesi | Günlük hayatımızda aynı bölümde okuduğumuz, böylesine farklı yerlerden gelen bir sürü arkadaşımız ile aynı ortamda uzun süre bulunup fikir alışverişinde bulunma fırsatımız pek olmuyor. Bu fırsatın yaratılması ve bize sunulmuş olan dolu dolu program için çok minnettarım. Orada bulunduğum süre boyunca hep tanıdık hislerle doldu içim. Hepimizin aynı duyguları paylaştığını, gözlerimizin aynı amaçla birleştiğini çok samimiyetle fark ettim. Gelecek programları heyecanla bekliyor, sürekli program içeriğine bakıp şimdiden kendimi mutlu ediyorum. Her şey için teşekkürler…

 

Kübra – Yıldız Teknik Üniversitesi | Öncelikle Kamil Bey’in yaptırmış olduğu kariyer checkup ile kendimi sorguladım. Eksikliklerimle hedef sandığım hedefsizliğimle fazlasıyla yüzleştim. Kendime yakın orta uzak ölçekli hedefler koydum. Kendi meslektaşlarımla birlikte olmak ve iş hayatına başlamadan kendi sektörümüzü yakından tanıma fırsatını yakalama imkânı sunduğunuz için çok teşekkür ederim. Benim için harika dolu dolu bir gündü.

 

Kübra – Yıldız Teknik Üniversitesi | Hakan Bey ile ilk kez 2019 mart ayında okulumuzda katıldığı bir seminerde karşılaşmıştım. Seminerde tecrübeli çevre mühendisi bulamadıklarını, mesleğin dejenere olduğunu söylemişti. Akabinde de Mentor-A programından bahsetmişti. Uzunca bir süre sosyal medya hesaplarını takip ettim mentorluk programıyla ilgili duyuru yapsınlar diye. 2019’un 12. ayında beklediğim haber geldi ve heyecanla başvurdum. Kabul edilip orada bulunmak gerçekten keyif vericiydi. Kariyer check-up ile ilk günümüzde enerji dolduk. Dört gözle mesleki anlamda eğitim göreceğimiz bir sonraki buluşmamızı bekliyorum. Başta Hakan Bey’e ve programda emeği geçen tüm Artemis Arıtım ailesine teşekkür ederim. Sayenizde umutlarımız yeşeriyor.

 

Mehmet Haluk – Karabük Üniversitesi | Son sınıf öğrencisi olmam ve ders yoğunluğumun az olması nedeniyle kendi alanımda bir arayış içinde olduğum günlerde karşıma çıkan katıldığım andan itibaren çok yararlı olduğunu hissettiğim bir proje olduğunu gördüm. İlk gün olmasına rağmen çok samimi bir ortamda gerçekleşen bu projenin hem öğrencilik sürecinde hem de mezun olduktan sonraki süreçte farklı deneyimleri katacağına inanıyorum. Proje hazırlama aşamasından gerçekleşme aşamasına kadar geçen süreçte emeği olan herkese teşekkürlerimi iletiyorum.

 

Melis – İstanbul Üniversitesi | Farklı üniversitelerden gelen çevre mühendisi adayı arkadaşlarımla etkileşim halinde olmak öncelikle beni çok heyecanlandırdı ve mutlu etti. Her birinin farklı hayat amaçları ve hayalleri vardı. Tek ortak paydamız bölümümüzü gerçekten seviyor olmamız ve hayallerimizin varoluşuydu. Bizi buluşturduğunuz ve tanıştırdığınız için çok teşekkür ederim. Mesleğimizin farklı bölümleri hakkında bilgi alışverişinde bulunmak, projelerimizden bahsetmek ve birbirimizden aldığımız enerji çok güzeldi. Böyle bir projenin sektördeki tüm firmalara örnek olmasını çok isterim, mesleğimize gereken değerin verilmesinin bizlerin kendimize vereceğimiz değerle başlayacağını hatırlatmış olmanız çok önemliydi. Sizler gibi işverenlerin varoluşu gerçekten umut verici. Projede kariyer check up ile kendimizi ve isteklerimizi sorgulama, gelecek planlarımızın sırasını oluşturma, önceliklerimizi belirme sansımız oldu. Mentor-A projesinin ortaya çıkmasında emeği geçen herkese ve bize bu imkânı sunduğunuz için teşekkür ederim.

 

Miray – İstanbul Üniversitesi | Duyduğum ilk andan itibaren beni çok heyecanlandıran Mentor-A projesinin ilk gününü geride bırakırken ne kadar özel bir oluşumun içinde olduğumu hissettim ve bundan mutluluk duydum. Bu proje kapsamında kendimizi tanımamızı, ilgi duyduğumuz alt alanı tespit etmemizi ve alanında uzman mühendislerin bilgi ve deneyimleri ışığında sektörü öğrenme fırsatı yakalamamızı sağlayan bu projede emeği herkese sonsuz teşekkürlerimi sunmak istiyorum. İyi ki böyle bir projede yer aldım.

 

Murat – Sakarya Üniversitesi | Mentor-A projesini ilk kez Artemis Arıtımın üniversitemizde katılmış olduğu bir söyleşide duydum ve bu beni çok heyecanlandırdı. Sunulması planlanan bu imkân bizler için bulunmaz bir nimetti. Hem kendimizi ifade edebileceğimiz hem alanında uzman kişilerle görüşüp kariyerimize yön verebileceğimiz, bunları yaparken de alacağımız çeşitli eğitimlerle kendimize değer katıp, sektöre birkaç adım önde başlayabileceğimiz bir yer olarak görüyordum. Projeye başvuruların açıldığını gördüğüm gibi başvurdum ve kabul aldığımı da görünce oldukça sevindim. Projenin ilk günü geldiğinde heyecanım daha da artarak bizlere maille ulaştırılan konuma doğru yola koyuldum. Artemis Arıtım’a vardığımda bu proje için koşuşturan, ihtiyaçlarımızı sağlamaya çalışan insanları görünce kendimi değerli hissettim. Program başlangıcında şirket yetkililerinin de gelip bizlerle tek tek tanışması çok büyük bir incelikti. Ardından açıklanan program içeriğini de gördükten sonra heyecanım iki katına çıktı diyebilirim. Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen müstakbel meslektaşlarımla tanışma ve bir arkadaşlık bağı kurma şansım oldu. Şimdi birçok farklı üniversiteden arkadaşlarım var. Son olarak program dahilinde yapılan KariyerCheckUp ile günü sonlandırdık. Benim için çok değişik deneyimleri bir arada barındıran bir süreçti. KariyerCheckUp’ı şahsi olarak yaptırmak istesem, benim için çok kolay ulaşılabilir bir konumda değildi ama burada bizlere sunulan bu imkanlarla en etkili şekilde deneyimleme fırsatı bulduk. Bize sağlanan bu imkanlar için ne kadar teşekkür etsem az kalacaktır ancak, farkındayım ki en büyük teşekkür, mezun olduktan sonra işimizi en iyi şekilde ve özgüvenle yapmak olacaktır. Ben de buradan şahsım adına bunun sözünü verebilirim. Bir sonraki etkinlik gününü iple çekiyorum.

 

Öznur – Balıkesir Üniversitesi | Öncellikle kendimizi ve mesleğimizi tanımamız için yapılmış çok güzel bir proje bence. İlk günkü deneyimim ise geç kalmış olduğumu hissederek benim hem umutsuzluğa kapılmama hem de böyle bir projenin bana çok şey kalacağından emin olduğum için iyi hissettirdi.

 

Sedanur – Sütçü İmam Üniversitesi | Beklediğimin çok ötesinde bir program. Kendimi yabancı hissetmediğim, evet ben olmak istediğim yerdeyim dediğim bir eğitim oldu.

 

Semiha – Yıldız Teknik Üniversitesi | Öncelikle, programdan ilk haberdar olduğumda biz çevre mühendisliği öğrencileri için çok özel ve güzel bir program olduğunun farkındaydım. Gerçekleştirdiğimiz ilk oturumla birlikte bundan emin oldum. Böyle bir programın alanında uzman ve köklü bir firma tarafından yapılması da oldukça önemli. Programın tamamen mesleki eğitimi değil kişisel gelişimi de kapsaması projeye çok farklı bir boyut kazandırmış. İlk oturumun sonunda gördüm ki herkes farklı bir şeyler yapıyor, çaba gösteriyor hem kendisi için hem de çevre mühendisliği adına ki bu beni çok mutlu etti. Umuyorum ki bu proje bir öncü olur ve bu projeyle birlikte bizler de öncü olabiliriz, fark yaratabiliriz.

 

Seren – İstanbul Teknik Üniversitesi | Projeyi sosyal medyada gördüğüm ilk anda çok heyecanlandım çünkü bizim bölümümüzle alakalı bu tarz bir etkinliğe daha önce hiç denk gelmemiştim. Şirketi takip ettiğim ve oldukça dinamik bir ekip olduklarını düşündüğüm için de etkinliğin ufkumu genişletebileceğini düşünüp direkt kayıt oldum. Proje hakkında söyleyebileceğim ilk şey gerçekten mühendis adaylarına canı gönülden yardımcı olmak isteyen insanlar orada bizim için var gibiydiler. O gün içimi inanılmaz bir umut kapladı çünkü çevre mühendisliğinin oldukça önemli bir bölüm olduğunun ben farkındayım ancak aynı sıralarda okuduğum arkadaşlarım hatta bazı hocalarımız bunun pek farkında değil gibi hissettirebiliyorlar. O gün projede bulunan çoğu kişi bölümün farkında olan/olmaya çalışan insanlardı ve herkes bir şeyler başarmak için çabalıyordu. Ve ben artık anladım ki geleceğin mesleği diye bize anlatılan bu bölüm için gelecek artık geldi ? Projenin gerçekleşmesini sağlayan Artemis Arıtım’a çok teşekkürler. Umarım sizlerin yardımıyla güzel işler başarırız ?

 

Sümeyye Nur – Balıkesir Üniversitesi | Öncelikle size teşekkür ederim, farklı şehirlerde, farklı üniversitelerde okuyan ortak paydamız çevre mühendisliği olan arkadaşlarımızla bizi bir araya getirdiğiniz için. Farklı insanlar görmek, farklı fikirler duymak bakış açımı yenilememe neden oldu. Güzel zaman geçirdim, mutlu oldum. Arkadaşlarımın bilinçli olması beni ayrıca mutlu etti ve imrendirdi. Bence insanın en zorlanacağı durum kendiyle yüzleşmesidir ve bir şeyleri kabullenmesidir. Kendimle yüzleştim, eksikliklerimi gördüm. Neler yapmam gerekiyor, kafamdaki planları yeniden güncelledim. Program süresince kendimi eksik hissettim ve kendimde tamamlamam gereken birçok mevzu olduğunu düşündüm. Beklemedim ertesi gün hemen faaliyete geçtim. Mutluyum öğretiler için, bize verdikleriniz için. Desteğiniz için çok teşekkür ederim.

 

Yeliz – Onsekiz Mart Üniversitesi | Yani şöyle anlatmak isterim herkesin hayatında boşluklu zamanları olur ve ne yöne gideceğini ne yapacağını bilemez. İşte benim bu programa davet edildiğim zamanlar tam da bu zamanlardı. Kesinlikle çok heyecanlandım ve aslında o zamandan bu eğitim zamanına kadar kendimi daha çok geliştirmeye gayret ettim. Teorik eğitime her zaman karşı olmuşumdur herkesin kapasitesini aynı sınav yöntemleriyle ölçülmesine karşıyım tabi bu demek olmuyor teorik eğitim verilmesin diye. Ben daha çok maruz kalma durumunu seviyorum uygulamalı eğitim yani. Bu Mentor-A projesinde iş açısından profesyonel insanlarla çalışma onlardan eğitim alma fikri çok hoşuma gitti açıkçası. İlk günkü deneyimime gelince sadece bilgi olarak değil psikolojik olarak da desteklendiğimizi gördüm ve bu durum çok hoşuma gitti. Orada tanıştığım hiçbir arkadaşımda bir kibir hissetmedim herkes kendinin farkında duruyordu.

 

Zelal – İstanbul Teknik Üniversitesi | Mentor-A projesinin ilk katılımcıları olduğumuz için karşılıklı olarak tatlı bir heyecan söz konusuydu. Çok keyifli, bilgi dolu, güzel mesleki bağlar kurabileceğimiz bir program olacağını ilk günden hissettim. Mesleğe dair kaybettiğim özgüvenimi yerine getirdi.

 

Zübeyde – Kastamonu Üniversitesi | Biz gençleri destekleyen ışık tutan ilk defa yapılan çok güzel bir proje mutlu hissettim bunun yanında farklı düşündüğümü daima bir arayış içerisinde olduğumu artık net ve kesin kararlar verip uygulamaya geçmem gerektiğini yalnız olmadığımı hissettim.

 


Mentor-A resmi instagram hesabı;

https://www.instagram.com/cevremuhendisigelisimprogrami

@cevremuhendisigelisimprogrami

detaylı bilgi için lütfen bizi arayın.