Home Office’iniz Çevre Dostu Mu?

Dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgını nedeniyle artık binlerce kişi evden çalışmalarını sürdürüyor. Madem evlerimizi ofise çevirdik çevresel boyutta neler yapabileceğimizi biliyor muyuz?

Yeşil bir yaşamı benimsemek ve çevre dostu olmak yapılması zor bir şey değildir ve yaşam koşullarınızdan çok büyük fedakârlık yapmanız da gerekmez. O zaman ev ofisinizi çevre dostu yapmak için işte 7 adım!

1- Geri Dönüştürün

Belki evde çalışma sürecinde dışarıdan hazır yiyecek-içecek söylemeyi tercih ediyor olabilirsiniz. Yiyecek-içecek ambalajlarını ayırarak geri dönüşüme katkı sağlayabilirsiniz. Ancak siz yine de cam, seramik, porselen vb. sürdürülebilir malzemeleri kullanmaya özen gösterebilirsiniz.

2-Kağıt Kullanımını Azaltın

Tamamen olmasa da kağıt kullanımını önemli ölçüde azaltabiliriz. Örneğin, kağıda bir şey yazmanız ya da yazdırmanız gerekiyorsa geri dönüşümlü kağıt veya hurda kağıt kullanabilirsiniz.

3- Çevre Dostu Boya Seçin

Boya tercihinizi çevre dostu olandan yana kullanın. Daha az kimyasala maruz kalma açısından düşük VOC veya VOC bulundurmayan boyalar tercih edebilirsiniz. Böylelikle solunum problemi veya baş ağrılarınızın önüne geçebilirsiniz.

4- Gün Işığından Faydalanın

Çalışma ortamımızı gün ışığından faydalanacak şekilde konumlandırırsak hem enerji tasarrufu sağlamış oluruz hem de psikolojik olarak kendimizi daha rahat hissedebiliriz. Tabi bunlar mümkün değilse çevre dostu LED aydınlatmalarda kullanabilirsiniz.

5-Yiyecek Atıklarınızı Kompost Haline Getirin

Evde kaldığımız bu süre boyunca yiyecek atıklarımızı kompost yaparak doğal gübrenizle toprağınızı canlandırabilirsiniz. Bahçenizde veya balkonunuzda meyve-sebze atıklarınızı kompost haline getirebilirsiniz.

6- Karbon Salınımını Azaltın

Evde kaldığımız sürece birçoğumuz toplantılarını online platformlar üzerinden gerçekleştiriyor. Bu durumda ofise gitmeden, araç kullanmadan yakıt tüketimine bağlı karbon salınımını azaltarak doğaya önemli ölçüde katkı sağlıyoruz. İnsanların doğadan elini çektiğinde doğanın derin bir nefes aldığını ve bunun örneklerini İtalya, Çin gibi ülkelerde ve Türkiye’de de görüyoruz.

Aynı zamanda ev içerisinde de karbon salınımına dikkat etmekte fayda var. Kullanılmayan cihazların kapatılması, gerekli olmadığı müddetçe elektriğin kullanılmaması, elektrikli su ısıtıcılarının kullanılmayan zamanlarda kapalı tutulması gibi oldukça basit yollarla karbon ayak izinizi düşürebilirsiniz.

7- Su Tüketimine Dikkat Edin

Covid-19 salgınına karşı aldığımız hijyen tedbirleriyle birlikte musluk suyu tüketiminde ciddi artışlar yaşanıyor. #EvdeKal dığımız bugünlerde çevresel sorunlardan biri olan su tüketimine de dikkat etmemiz büyük önem arz ediyor. Bunun için birkaç önerim olacak. Duş sürelerini kısa tutmak, elimizi sabunla ovalarken musluğu kapalı tutmak, diş fırçalarken aynı zamanda suyu akıtmamak. Belki basit gibi görünebilir ama inanın etkili çözümler.

Bireysel bilinçlenme ve uygulamaların gelişmesi, doğanın yeniden kazanılması ve sürdürülebilir bir gelecek için başlıca gerekliliklerden biridir. Sürdürülebilir yaşam bakış açınızı geliştirmenin ve değiştirmenin tam zamanı.

 

detaylı bilgi için lütfen bizi arayın.